Docu: Gegijzeld door anorexia


Zembla,  16 oktober 2019
Anorexia is nog altijd de dodelijkste, psychiatrische aandoening. ZEMBLA spreekt met de vaders van Ira en Nora die eerder aan de ziekte overleden. Volgens ouders die ZEMBLA spreekt, ging het in de eetklinieken die hun dochters bezochten – vanwege de besmettelijkheid van de ziekte – alleen maar van kwaad tot erger. Soms zijn patiënten zo suïcidaal dat behandelaars er radeloos van worden. Ze weten niets anders meer dan de meisjes vastbinden en met dwangvoeding in leven houden.

ZEMBLA komt in contact met een jonge anorexiapatiënte die na een jarenlange strijd tegen haar ziekte, euthanasie nog als enige uitweg ziet. Haar behandelaars vinden ook dat de vrouw – die naast anorexia ook nog andere psychiatrische aandoeningen heeft – uitzichtloos en ondraaglijk lijdt. Minister Hugo de Jonge wil de anorexiazorg in Nederland verbeteren. Hij richtte hiervoor een commissie op, die deze maand met aanbevelingen komt.

ZEMBLA onderzoekt in een extra lange uitzending: Wat maakt deze groep zo moeilijk te behandelen en waarom sterven er meisjes aan deze, voor sommigen, onbegrijpelijke ziekte?

GEGIJZELD DOOR ANOREXIA

 

 

Terug