
Samenwerking met de LSFVP
De Landelijke Stichting Familievertrouwenspersonen (LSFVP) verzorgt onafhankelijk familievertrouwenswerk, in opdracht en met financiële steun van het ministerie van VWS. De LSFVP plaatst op verzoek familievertrouwenspersonen in ggz-instellingen door het hele land. Er zijn verschillende samenwerkingsvormen mogelijk.
Momenteel hebben meer dan honderd ggz-instellingen een samenwerkingsovereenkomst met de LSFVP. Op de lijst van aangesloten instellingen kunt u zien welke instellingen dat zijn. Is uw instelling nog niet aangesloten, dan gaan we graag met u in gesprek. U kunt daarvoor contact opnemen met:
Rob Jongejans, directeur LSFVP
e-mail info@lsfvp.nl
telefoon 030 – 271 23 18
Familie en naasten van cliënten bij niet-aangesloten instellingen kunnen gebruikmaken van de dienstverlening van de LSFVP via de advies- en hulplijn Familie in de ggz.
Samenwerkingsvormen
Alle zorgaanbieders kunnen vertrouwenswerk afnemen van de LSFVP. Voor grotere instellingen werkt de LSFVP met een samenwerkingsovereenkomst. U ontvangt dan het volledige dienstenpakket van de LSFVP:
- een deskundige familievertrouwenspersoon
- voorlichting over de functie
- spreekuur op locatie in de instelling
- signalering van knelpunten vanuit familieperspectief
- verantwoording in een jaarverslag.
Voor instellingen die beperkt gebruik willen maken van familievertrouwenswerk, heeft de LSFVP een abonnement. U bepaalt dan zelf welke diensten u afneemt.
"Juist in het sociale domein is ondersteuning van de familie hard nodig. De gemeenten in Noord-Holland-Noord financieren al sinds 2007 familievertrouwenswerk in het sociaal domein."
Lees het interview met Marijke Vellekoop >
Familievertrouwenspersoon in het sociaal domein
In de regio Noord-Holland-Noord hebben gemeenten familievertrouwenswerk ingekocht binnen het sociaal domein. In die regio kunnen familie en naasten ook een beroep doen op de familievertrouwenspersoon-ggz als hun naaste met psychiatrische of verslavingsproblemen
- niet in zorg is bij een ggz-instelling, maar bij andere hulpverleners, zoals de huisarts of de praktijkondersteuner ggz
- nog niet in behandeling is of is uitbehandeld
- geen zorg wenst (zorgmijders).
In de regio Midden-Zuid-Limburg en de regio Rotterdam-Den Haag is tot juni 2018 familievertrouwenswerk in het sociaal domein mogelijk bij wijze van project. De ambitie is om dit daarna in heel Nederland te realiseren.
Meer over het project Sociaal Domein >