Tasers in de psychiatrie ontoelaatbaar

Het gebruik van tasers tegen cliënten in de psychiatrie is ontoelaatbaar en onmenselijk. Dat stelt Ypsilon in haar nieuwsbericht van 5 september 2017. Toch gebeurde het afgelopen juli, terwijl de cliënt in de separeerruimte zat. Een vandaag besteedde gisterenavond, 5 september 2017, aandacht aan de zaak.

Op 17 juli 2017 werd de 27-jarige Victor door de politie meerdere malen getaserd in de separeercel. Victor belandde in de separeer omdat hij medicatie weigerde. De medicatie die hij onder dwang kreeg toegediend, had niet het gewenste effect. Toen werd de politie gebeld.

“Onbegrijpelijk”, zegt de moeder van Victor in Een vandaag. “Hij zat in de isoleercel, naakt, zonder wapens. Wat voor gevaar kan hij dan zijn?” Ze diende een klacht in bij de instelling, de politie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg, want ze wil voorkomen dat het een ander overkomt. Het voorval was voor iedereen traumatisch: voor Victor, zijn naasten én de verpleging.

Kan dit? Mag dit?

De LSFVP ondersteunt Ypsilon in haar campagne om het gebruik van een taser in de separeerruimte aan de kaak te stellen. Niet eerder is het gebruik van een taser door politie  in een instelling  aan ons gemeld door naasten van cliënten. De gedachte dat een cliënt zoiets kan overkomen, is afschrikwekkend. Voor cliënten en naasten is het volstrekt onduidelijk of en onder welke omstandigheden dit kan voorkomen.

Naasten van cliënten kunnen voor informatie en ondersteuning terecht bij de familievertrouwenspersoon. Ook de familie van Victor wordt door een van onze familievertrouwenspersonen ondersteund.

Terug